11 May – Round table «The Food Safety Policy of the European Union and Russia: the sharing of experience»

En

The Round table

«The Food Safety Policy of the European Union and Russia:
the sharing of experience»

May 11, 2017 at the N.P. Ogarev Mordovia State University (Russia, Saransk) there was the round table «The Food Safety Policy of the European Union and Russia: the sharing of experience». The event was held in the framework of the project «European Union: global foresight into accessible and quality food» program Erasmus+: Jean Monnet Modules (Project 564989-EPP-1-2015-1-RU-EPPJMO-MODULE).

The moderator of the round table was Lyudmila Aleksandrovna Kormishkina – Doctor of Economics, Professor, the Head of the Theoretical Economy and Economic Security Department of N.P. Ogarev Mordovia State University, the leader of the project «European Union: global foresight into accessible and quality food».

The list of speakers:

Galina Azyrkina – a fifth–year student majoring in Economic Security. (Scientific Supervisor – Oksana S. Sausheva, PhD in Economics, Assistant professor, project team member). The report «The European Union self-reliance in food: enabling and risk factors». The main stages of development of the European Union Common  agricultural policy, its basic principles and main directions of reforming at the present time have been presented.

Tatyana Vladimirovna Efimova – Deputy head of certification Department at State Regional Center of Standardization, Metrology and Testing in the Republic of Mordovia (FBU «Mordovian CSM»). She made the presentation «Problems of quality assurance and food safety based on HACCP principles». Presentation covered issues of quality assurance and food safety in Russia and Mordovia on the basis of the principles of HACCP.

Natalia Shamilevna Vatolkina – PhD in Economics, Assistant professor, project team member.  She made presentation «Ensuring food safety in the European Union». The essence, principles, regulatory support and monitoring system for food safety in the European Union were addressed in the presentation. Special attention was paid to the content of the key regulations and the application of HACCP principles.

Svetlana В. Zirkina – Chairman of the agricultural company «Farmer» with presentation «The modern model of agricultural consumer cooperative as an element of food safety assurance». The institutional problems of certification of farm products in Russia in accordance with EU requirements were considered.

Oksana Pavlovna Balykova – PhD in Medical Science, Assistant professor with the presentation «Malnutrition and its consequences». The main consequences of malnutrition for health of the population were outlined in the presentation. Special emphasis was placed on the issues of importance for the countries of the European Union and Russia.

Vitaly Burtsev, Anastasia Balyasova – third-year students majoring in Economic Security. (Scientific Supervisor – Elena S. Zemskova, PhD in Economics, Assistant professor, project team member). They made presentation «Production and consumption of food in the Russian Federation and the Republic of Mordovia». The speakers spoke about the provision of rational nutrition in the context of food safety. Particular attention was paid to the comparison of rational norms and actually consumed products.

Video from the official YouTube channel of the European Commission has been translated into Russian language and used in the work of the Round table.

 

The number of participants was more than 50 people: representatives of public agencies, private businesses, teachers and students from Russia, India and Egypt.

Working hours of the Round table: from 14:00 to 16:30.

Place of work: #Russia, #Saransk N. P. #Ogarev #MordoviaStateUniversity

 

 

 

 Rus

 

Круглый стол

«Политика Европейского Союза и России
в области продовольственной безопасности:
делимся опытом»

 

11 мая 2017 г. в Информационно-ситуационном центре Мордовского государственного университета состоялся Круглый стол «Политика Европейского Союза и России в области продовольственной безопасности: делимся опытом». Мероприятие проведено в рамках реализации проекта «European Union: global foresight into accessible and quality food» программы Erasmus+: Jean Monnet Modules (Проект 564989-EPP-1-2015-1-RU-EPPJMO-MODULE).

Модератор Круглого стола Кормишкина Людмила Александровна – д.э.н., профессор, заведующий кафедрой теоретической экономики и экономической безопасности МГУ им. Н.П. Огарева, руководитель проекта «European Union: global foresight into accessible and quality food».

В качестве тьюторов в работе круглого стола приняли участие:

Азыркина Галина – студент V курса спец. «Экономическая безопасность». Тема доклада: «Самообеспеченность Европейского Союза продовольствием: стимулирующие факторы и факторы риска». В докладе раскрыты основные этапы развития аграрной политики Европейского Союза, ее базовые принципы и основные направления реформирования на современном этапе.

Ефимова Татьяна Владимировна – заместитель руководителя отдела сертификации Федерального бюджетного учреждения «Государственный региональный центр стандартизации, метрологии и испытаний в Республике Мордовия» (ФБУ «Мордовский ЦСМ»). Тема доклада: «Проблемы обеспечения качества и безопасности пищевых продуктов на основе принципов ХАССП». В рамках доклада были затронуты вопросы обеспечения качества и безопасности пищевых продуктов в России и Мордовии на основе принципов ХАССП.

Ватолкина Наталья Шамилевна – кандидат экономических наук, доцент. Тема доклада «Обеспечение безопасности продуктов питания в странах Европейского Союза». В выступлении были рассмотрены сущность, принципы, нормативно-правовое обеспечение и система контроля пищевой безопасности в Европейском Союзе. Особое внимание уделено содержанию ключевых регламентов и применению принципов ХАССП.

Циркина Светлана Валерьевна – председатель СППССК «Фермер». Тема доклада: «Современная модель сельскохозяйственного потребительского кооператива как элемент механизма обеспечения продовольственной безопасности». Рассмотрены институциональные проблемы, связанные с сертификацией фермерской продукции в России в соответствии с требованиями, предъявляемыми к аналогичной продукции в ЕС.

Балыкова Оксана Павловна – кандидат медицинских наук, доцент. Тема доклада: «Неполноценное питание и его последствия». В докладе изложены основные последствия неполноценного питания для здоровья населения. Особый акцент был сделан на актуальных проблемах данной сферы для стран Европейского Союза и России.

Бурцев Виталий, Балясова Анастасия – студенты III курса спец. «Экономическая безопасность». Тема доклада: «Производство и потребление продуктов питания в Российской Федерации и Республике Мордовия». В выступлении докладчики затронули вопросы обеспечения рационального питания в контексте продовольственной безопасности. Особое внимание уделено сопоставлению рациональных норм и фактически потребляемых продуктов.

В работе круглого стола использовались мультимедийные материалы с официального канала YouTube Европейской комиссии, которые были переведены на русский язык.

 

Общее число участников более 50 человек: представители государственных организаций, частного бизнеса, преподаватели и студенты из России, Индии и Египта.

Время работы круглого стола с 14:00 – 16:30.

Место работы: Информационно-ситуационный центр МГУ им. Н. П. Огарёва, Саранск, Россия.

 

 

 

 

Event announcement (March 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Round table «The Food Safety Policy of the European Union and Russia: the sharing of experience»

Topics for discussion

  1. The EU Agricultural Policy (CAP) objectives in the context of the challenges of the 21st century
  2. Ensuring food safety in Russia

 Working hours of the Round table: May 11, 2017, from 14:00

Venue: room 702, 68 Bolshevistskaya Str., Saransk, Russia

pdfDetails in the attached file

 

Contacts

Site: http://www.qfeu.ru/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/qfeu2015
VKontakte: https://vk.com/qfeu2015
e-mail: qfeu2015@gmail.com
Phone: +7 (834-2) 29 05 81

 

Ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Круглый стол «Политика Европейского Союза и России в области продовольственной безопасности: делимся опытом».

На Круглом столе будет обсуждаться опыт Европейского союза в области обеспечения продовольственной безопасности.

Запланировано обсуждение следующих основных вопросов:

  1. Модернизация задач Единой аграрной политики Евросоюза
    в контексте вызовов XXI века
    .
  2. Обеспечение продовольственной безопасности России.

11 мая 2017 года, 14:00 – Россия, Саранск, ул. Большевистская, 68, Информационно-ситуационный центр Научной библиотеки МГУ им. Н. П. Огарёва, 702 аудитория

pdfПрограмма Круглого стола


Контакты:

Официальный сайт проекта: http://www.qfeu.ru/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/qfeu2015
VKontakte: https://vk.com/qfeu2015
e-mail: qfeu2015@gmail.com
430005, г. Саранск, ул. Полежаева, 44. Экономический факультет МГУ им. Н. П. Огарёва, каб. 707 кафедра теоретической экономики и экономической безопасности;

тел. +7 (834-2) 29 05 81.